Vladimír Kazanevsky: Sloboda prejavu

23.11.2022 Prešov

Dňa 14. novembra 2022 sa v Univerzitnej knižnici Prešovskej univerzity v Prešove (UK PU) konala vernisáž výstavy kresleného humoru ukrajinského karikaturistu Vladimíra Kazanevského pod názvom Sloboda prejavu (Володимир Казаневський: Свобода слова). Kurátorom a iniciátorom výstavy je Peter Rázus z Prešovskej rozvojovej agentúry, ktorá je spoluorganizátorom výstavy.
Vernisáž otvoril riaditeľ Univerzitnej knižnice PU Peter Haľko, ktorý vo svojom príhovore upozornil, že ide o netradičnú vernisáž, keďže jej súčasťou je aj beseda s autorom a tiež predstavenie jeho najnovšej publikácie The Fall of Dinosauria (Pád dinosaurov).
Výstava kresleného humoru Vladimíra Kazanevského Sloboda prejavu je podporená z verejných zdrojov prostredníctvom Fondu na podporu umenia a premiérovo bola predstavená na konferencii Na spolupráci záleží, konanej 8. novembra 2022 v Bratislave pod gesciou Úradu splnomocnenca vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti. Na to nadväzovala séria prezentácií a besied autora so študentmi stredných a vysokých škôl v Bratislave, Prešove a Košiciach. Ako uviedol kurátor výstavy Peter Rázus: „Výstavná kolekcia pozostáva zo 60 prác, ktoré vznikli ako reakcia na aktuálnu vojnu Ruska proti Ukrajine. Nie je to humor v pravom slova zmysle, ktorý vyvoláva úsmev na tvári a prináša katarziu, ale sarkastické zobrazenie krutej morbídnosti, ktorú agresia prináša. V hlavných úlohách vystupuje ruský prezident a protihráčom je mu Smrť. Ich dialóg je bezcitný, zasahujúci nič netušiace obete nielen vybuchujúcimi raketami, ale aj rovnako nebezpečnou propagandou, ktorá má navyše aj cezhraničný dosah“.
Vladimír Kazanevsky odišiel tesne po vypuknutí vojny z Kyjeva a nový domov našiel v Prešove (v tesnej blízkosti univerzity), kde sa aktívne zapája do umeleckého života – organizuje besedy o svojej tvorbe, spolupodieľal na príprave výstav Slobodu Ukrajine a AntiHybrid (inštalované aj v rámci festivalov Práci česť, Živé sochy, Amplión) a vydal tu reprezentatívnu publikáciu Pád dinosaurov, ktorá je alegóriou na totalitný systém vládnutia a deformovanie myslenia ľudí.
Kazanevsky je svetovo uznávaným autorom publikujúcim vo viacerých svetových médiách ako je napr. americký Washington Post, švajčiarsky Nebelspalter, a v ďalších francúzskych, nemeckých či talianskych periodikách. Od mája tohto roku je nositeľom Ceny Kofiho Annana, ktorú udeľuje Freedom Cartoonists Foundation a mesto Ženeva. Ako uviedol P. Rázus: „V decembri v spolupráci s francúzskymi partnermi a Veľvyslanectvom Ukrajiny pripravuje medzinárodnú výstavu v Paríži na tému Propaganda a vojna.“
Téma propagandy zarezonovala aj v Univerzitnej knižnici a bola zaujímavým a originálnym pohľadom autora na problematiku konšpirácií, dezinformácií ako nástrojov na manipulovanie verejnej mienky. Podujatia sa zúčastnilo vyše 80 študentov a pedagógov ukrajinského jazyka, ktorých okrem autorových karikatúr a publikácie zaujala najmä charizmatická osobnosť autora, jeho umelecký prejav, ale aj životné skúsenosti a postoje.
Autor: Peter Haľko
 

Vyberte región

mark